makarony

25.10.2014, godzina 11:50

Aby schudnąć nie wystarczy wymienić mięsa na makaron ze szpinakiem.

Zrzucanie kilogramów może być jeszcze prostsze i szybsze, o ile dostarczymy organizmowi odpowiednią dawkę błonnika. Błonnik wchłania płyny, zwiększając jednocześnie swoją objętość, przez co wypełnia żołądek, co redukuje apetyt i pozawala nasycić się mniejszą porcją jedzenia. Na dodatek, błonnik przywiera do molekuł cholesterolu, które są wydalane razem z nim, dzięki czemu zabezpiecza układ krwionośny. Błonnik usprawnia pracę jelit, a dodatkowo wchłania wiele substancji toksycznych, które razem z nim są usuwane z organizmu. Pomaga udoskonalić proces trawienia oraz zmniejszyć poziom złego cholesterolu. Tak, więc wymieniony makaron ze szpinakiem zaleca się zastąpić – makaronem pełnoziarnistym.

Innym sojusznikiem osób odchudzających się jest C.L.A., czyli naturalny kwas tłuszczowy, który występuje w mięsie oraz artykułach mlecznych. Jednak dawki C.L.A. w pożywieniu są niewielkie oraz nie mają wpływu na masę ciała. Przy uzupełnianiu diety preparatem z C.L.A. zachodzi w ciele człowieka fascynujący proces: blokuje się absorpcja tłuszczu pochodzącego z jedzenia do komórek tłuszczowych. Kiedy komórki tłuszczowe przyjmują tłuszcz z krwi, powiększają się nawet do 60 razy. W przypadku działania C.L.A. tłuszcz nie zostaje do nich dopuszczony i zostaje przesłany do komórek mięśniowych, gdzie następuje proces spalania w celu aktywowania energii.

W przeciwieństwie do komórek mięśni, które spalają tłuszcz i przeobrażają go w energię, komórki tłuszczowe w głównej mierze wchłaniają tłuszcz z krwiobiegu i powiększają swoją pojemność. Kiedy stosujemy bardzo rygorystyczne diety oraz ograniczamy restrykcyjnie ilość kalorii dostarczanych do organizmu, schodzimy z kilogramów, ale tracimy m.in. masę mięśniową. Po zaprzestaniu diety i powrocie do zwykłego odżywiania zbyt mała ilość komórek mięśniowych implikuje słabszą przemianę materii, nadwyżka kalorii nie zostaje utleniona i przeobraża się w tkankę tłuszczową. C.L.A. przeciwdziała wyhamowaniu metabolizmu, pomaga spalać tkankę tłuszczową, a mięśnie chroni przed ubytkiem. Tym sposobem nie wpływa niekorzystnie na sprawność metabolizmu.

Jeśli zbrzydło nam picie herbatek odchudzających proponujemy zastąpić je zieloną herbatą. Zielona herbata zawiera związki polifenolowe z grupy flawanoli, flawonoidów, procyjanidy oraz kwasy fenolowe, a także duże ilości witaminy C oraz A, B, E, K. Zawiera także mikroelementy tj. fluor, wapń, żelazo, potas, sód i cynk. Większość polifenoli obecnych w tym napoju stanowią flawanole. Są badania stwierdzające, iż picie zielonej herbaty sprzyja uregulowaniu masy ciała i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Udowodniono, iż katechiny blokują zarówno wzrost komórek tłuszczowych, jak również ich proliferację oraz hamują aktywność amylazy.

 
© 2017 All Rights Reserved